HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

A világégés vége Európában

2020. május 9.

75 esztendeje ért véget Európában a II. világháború

Adolf Hitler a háború utolsó napjaiban, 1945. április 30-án öngyilkos lett. Halálával lehetővé vált a fegyverszüneti tárgyalások megkezdése. Göbbels lett az új kancellár, ám május elsején ő is öngyilkosságot követett el. Martin Bormann, Hitler közvetlen bizalmasa és kancellária minisztere ekkor küldte el Hitler hátrahagyott levelét Karl Dönitz tengernagynak, kinevezve ezzel a Német Birodalom elnökévé.  Dönitz a hatalomra kerülését követő napokban a fegyverszünet megkötésére törekedett. A harcok még szerte Európában tomboltak, de egyes régiókban már közeledett a vég. Május 2-án letette a fegyvert az olaszországi német hadseregcsoport, kapitulált Berlin is, majd a német hadsereg Észak-németországi, hollandiai és dániai alakulatai is beszüntették a harcot.

1945. május 7-én hajnali 2 óra 41 perckor a franciaországi Reimsben egy iskolaépületben Alfred Jodl német vezérezredes aláírta a fegyverszüneti okmányt, mely aznap este 11 kor lépett érvénybe.

Mivel Sztálin ragaszkodott ahhoz, hogy másnap este, Berlinben, külön a szovjetek előtt is legyen egy ünnepélyes fegyverletételi okmány-aláírás. Így végül május 8-án, éjfél után (már május 9-e első perceiben) a berlinikarlshorsti katonai műszaki tisztiiskola épületében is aláírták a hitleri Németország hadseregének, a Wehrmachtnak a feltétel nélküli megadásáról szóló nyilatkozatot, amely már május 8-án éjjel 23 órakor életbe lépett. Ezzel az európai hadszíntéren véget ért a második világháború.
Vissza a hír listához