HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

Múzeumok éjszakája a Helyőrségi Gyűjteményben - Képekben

További képek

Múzeumok éjszakája a Helyőrségi Gyűjteményben

2020. június 27.
Honvéd Nyugíjas Klub - Múzeumok éjszakája a Helyőrségi Gyűjteményben

Múzeumok éjszakája a Helyőrségi Gyűjteményben

 

Ez évben június 27-ére, szombatra került meghirdetésre a Múzeumok éjszakája országos program, kicsit másképp, mint az elmúlt években: a járvány miatt online formában. Bár hivatalosan most nem vagyunk részesei, de az alkalom kapcsán szeretnénk egy röpke hírt adni magunkról.

Az idei esztendőben a virtuális múzeumjárás lesz a megismerés módja. Kisfilmekkel, képekkel, élő közvetítéssel mutatják be féltett, különleges, vagy épp „csak” kedves gyűjteményi darabjukat az egyes múzeumok, gyűjtemények.

Feltehetjük a kérdést: mi lehet különleges érték egy katonai emlékeket őrző helyen?

Egyszerű a válasz, az, ami jellemezte a jó katonai közösségeket. Ez a különleges érték a bajtársiasság és a csapatszellem köteléke, amely megteremti és összetartja a csoportot, mint közösséget.

Bár e nemes eszmék nehezen foghatók kézbe, azért van, ami segít ebben. Kosztolányi Dezső sorai vezetnek a megfejtésben. Verse így kezdődik:

 

Csak bot és vászon,

de nem bot és vászon,

hanem zászló.

 

Mindig beszél.

Mindig lobog.

Mindig lázas.

Mindig önkívületben van

az utca fölött,

föllengő magasan

egész az égben

s hirdet valamit

rajongva. ….

 

Igen, a zászló az, ami megjelenítő tárgya egy jelképnek, amely a csapatot maga alá gyűjti, hősiességre, helytállásra, becsületre vezeti, s halálukban óvón átöleli a bajtársakat. Igen, a jelkép, a csapatzászló! Ez a mi különleges gyűjteményi értékünk.

A Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény az 1951 és 2004 között Szabadszálláson szolgált katonák, Szabadszálláson megalakult katonai szervezetek, és a régebbi katonaelődök emlékeit gyűjti, őrzi, teszi közszemlére. Rövid leírása megtalálható e honlapon.

A Gyűjtemény várja mindazokat, akik életük rövidebb-hosszabb időszakát itt töltötték el a haza önként vállalt, vagy kötelező fegyveres vagy polgári/közalkalmazotti szolgálatában, várja mindazokat, akik megírt személyes emlékeiket, vagy az ehhez kapcsolódó tárgyaikat a gyűjtemény teljesebbé tételére szánják, és várja azokat, akik érdeklődnek e helyőrség és emlékei iránt.

HáBé
Vissza a hír listához