HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

"Ének az esőben" - beszámoló a túráról - Képekben

További képek

"Ének az esőben" - beszámoló a túráról


A rossz idő ellenére vidám hangulatban, eredményesen zajlott le a Strázsa Honvéd Teljesítménytúra.

Ebben az évben már ötödik alkalommal rendezte meg teljesítménytúráját a Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Turista Egyesülete, melyen a résztvevők 15, 25, 35 és 45 km-es távok közül választhattak.

Körültekintően, lelkesen és optimistán készültek a szervezők az április 7-i napra, bíztak a jó időben, a segítőkben, támogatókban, de elsősorban önmagukban, hogy ebben az évben minden feltétel adott lesz a korábbi részvételi csúcs túlszárnyalására. Sajnos nem sikerült, de örömteli volt, hogy az eső ellenére több, mint 400-an rajtoltak el a különböző távokon, hogy az ország távoli részeiből (pl. Szombathelyről, Békéscsabáról) is érkeztek túrázók, hogy autóbuszokkal jöttek túrázók Szabadkáról (Szerbia), Kecskemétről, Dömsödről és Jánoshalmáról is. Külön öröm Egyesületünk számára, hogy a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, Dél-alföldi Régiójához tartozó testvér-egyesületünk a Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület Jánoshalmáról már második alkalommal vesz részt rendezvényünkön.

Szabadszállás sajátos földrajzi adottsága, hogy közigazgatási területéhez úgy agyagos területek, jó minőségű termőföldek, valamint kötött és laza homokos területek is tartozik. A hosszabb távokon indulóknak „lehetőségük” volt minden talajnembe „belekóstolni”, de szerencsére a DVCS-t (Duna-völgyi Főcsatorna) elhagyva maguk mögött hagyták a legsárosabb, legvizenyősebb területeket is.

Az autóbusszal a rajthelyre kiszállított 15 km-en indulók viszonylag szerencsésebb helyzetben voltak, hiszen nekik már csak egy bő óra szemerkélő eső jutott.

Az „időjárás a katonák és túrázók barátja” – mondják a profik –, de itt szerencsére nagyon sok „kezdő” felnőtt és gyermek túrázó is részt vett, akik számára talán örömtelibb élmény lett volna a megszokott szikrázó napsütés. Az időjárás azonban nem akadályozhatta a túrázókat abban, hogy bepillantást nyerjenek a tavaszodó Felső Kiskunság természeti értékeibe. A turjánoson előbúvó virágok, a homokbuckák erdeiben a madarak éneke, a korhadó fák moha-tenyészete és a serkenő rügyek kontrasztja mind – mind maradandó élményt jelentett a nyitott szemmel sétáló, a természet iránt fogékony túrázóknak. Meglepett és csodálkozó kíváncsisággal „mászták meg” a Strázsa és Lofogó „hegyeit” a most először „strázsázó” túrázók.

A Felső Kiskunságban található Európa egyik legnagyobb túzok populációja, amivel ugyan a túrázók nem találkozhattak, de tekintettel arra, hogy április elejére esik a túzokok násztánca, stílszerűen túzok volt a rendezvény jelkép állata és a túrázók túzokot ábrázoló pólót is vásárolhattak a rajt – cél helyszínén.

A túra során ebben az évben a Magyar Honvédség 170 éves évfordulója előtt is tisztelegve – eleget téve az Egyesület hagyomány őrzési, hagyomány ápolási, valamint a katonai hagyományok népszerűsítése területén felvállalt kötelezettségének is – a túrázók az utolsó ellenőrző ponton lehetőséget kaptak a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény megtekintésére. Nagyon sokan éltek a lehetőséggel és őszinte örömmel, tisztelettel nyilatkoztak a gyűjteményben felhalmozott értékek, katonai relikviák, emlékek megtekintését követően.

A 2018. évi Strázsa túra sorozat a megkötött együttműködési megállapodásnak megfelelően szerepel az országos „Ötpróba programsorozat” éves rendezvény naptárában, a sorozat egyik választható helyszíne. Ennek megfelelően több, mint 50 fő ötpróba azonosítóval rendelkező sportoló is elindult és eredményesen teljesítette a teljesítménytúrát. A célban az „Ötpróba” sátránál lehetőség volt az egy olimpiai ciklust átívelő programsorozattal való megismerkedésre és akár regisztrációra is.

A túrázók a célba érkezve természetesen túzokot ábrázoló emléklapot és – a teljesített távnak megfelelő – jelvényt vehettek át, majd megismerkedhettek szabadszállási termelők boraival, méhészeti termékeivel. Nagy érdeklődés kísérte Győgyei Csaba, a Győgyei-birtok tulajdonosa kóstolóval egybekötött bor bemutatóját.

A felhasznált kalória pótlására minden túrázó szabadon fogyaszthatott Szűcs Sándor helyben sütött kemencés lángosából, de aki éhesebb volt a Zöld Ász Vendéglő helyszínen, bográcsban főzött marhalábszár pörköltjére is befizethetett.

A rendezők – a mostoha időjárást is ellensúlyozandó – a tőlük telhető mértékben igyekeztek jó hangulatot teremteni a szívélyes fogadtatással, az asztalokon elhelyezett virágokkal, az ellenőrző pontokon biztosított bőséges kínálattal. Pandur László és Tóth János forralt borával és forró teájával, Boczka László hangulatos tanyájának bemutatásával, finom „papramorgó” kínálásával, Huszár József üdítőjével, a Darabos József, Szívós László, ifjú és idős Szőke Péter valamint Varga István gyümölccsel és édességgel, a FORNETTI péksüteményével járult hozzá a túrázók erejének szinten tartásához, hangulatának javításához.

A túra után, a beérkezett résztvevők nyilatkozatai, a csillogó, esetenként megfáradt tekintetek, a „legközelebb is itt a helyünk” nyilatkozatok tanúsága szerint sikerült emlékezetessé tenni ezt a rendezvényt és ezzel is hozzájárulni a szabadszállási idegenforgalmi lehetőségek egy kis szeletének bemutatásához.

Természetesen ezért az eredményért köszönet illeti az eddig említett támogatókon kívül Szabadszállás Város Önkormányzatát, a József Attila Közösségi Ház Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény dolgozóit, ifjú Áipli László, Dr. Benkő Attila, Csomák László, Jaksa Mihály, idős Pellikán Imre, Szabó Imre, Szabó Zoltán és Szalontai Bálint vállalkozókat, akik eredményesen közreműködtek a rendezvény helyszíneinek, a résztvevők szállításának, az adminisztratív és ellátási feltételek megteremtésének biztosításában.

Utoljára, de nem utolsó sorban tisztelet és köszönet annak a közel 50 fő klubtagnak és egyesületen kívüli „civilnek”, akik a rendezvény előkészítésén, annak eredményes lebonyolításán, majd az „eredeti helyzet visszaállításán” önkéntesen és lelkesen dolgoztak, áldozták munkájukat, szabadidejüket, autóik kilómétereit a teljesítménytúra sikeres megrendezése érdekében.

A túrán készült fotók gyűjteménye itt található.

A következő túránk a Nyári Strázsa túra 2018. június 9-én, kevesebb és rövidebb távval, melyen tervezetten a BEOSZ tagszervezeteinek túrázói is részt vesznek.


Vissza