HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

Évet értékelt a Strázsa Túraegyesület - Képekben

További képek

Évet értékelt a Strázsa Túraegyesület


    Legfrissebb hírek

  • A Honvéd Nyugdíjas Klub a hagyományoktól eltérően - a zuhogó esőre tekintettel -...
  • Október 6-án, az Aradi Vértanúk Emléknapján, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc...
  • Tizedik alkalommal rendezte meg Őszi Strázsa túráját a Strázsa Túraegyesület, melyen...
  • A 36. évébe lépett kispályás labdarúgó csapatunk a Barátok FC. Ebből az...

    A klub naptári terve

A 2018-as év szakmai munkáját és a 2019-es év ismert terveit tekintette át 2019. január 11-én a Strázsa Túraegyesület. Az egyesület tagsága és a résztvevő támogatók részére az egyesület vezetője számolt be a tapasztalatokról, sorolta fel az ez évi tervezett feladatokat.

Az egyesület az előző évben az előzetes terveknek megfelelően, eredményesen végezte munkáját, sikeresen bonyolította le rendezvényeit, de az elvárttól kisebb látogatottsággal szervezte az ország más részein tervezett túrákon való részvételt.

Az év kiemelkedő eseménye volt az április 6-i V. Strázsa Honvéd Teljesítménytúra, melyet a tervszerű előkészítés ellenére a mostoha időjárási körülmények miatt a látogatottságot tekintve csak fél sikernek tekinthetünk. A majdnem egész napos eső rányomta bélyegét a részvételi létszámra is, hiszen „csak” 465 fő vágott neki és teljesítette a választott távot.

A teljesítménytúra az „idegenek” túrája, hiszen rendezésében, biztosításában 50-60 fő segítő is részt vesz, így ők ezen a túrán nem indulhatnak. Ennek feloldására születtek meg az évszakos túrák. A Nyári/Őszi és Téli Strázsa túrák már örömtúrák, kimondottan a gyaloglás örömét, a táj szépségének befogadását szolgálják. 2018-ban több mint ezer fő teljesítette a maga elé kitűzött célt, s ebből a szintén áztatós nyári és őszi túrák után, csak a december 29-ei, ragyogó idős, Téli Strázsán 447-en járták végig az Izsák melletti Vadasban kijelölt túratávokat, és ismerkedtek a Felső Kiskunság természeti értékeivel.

Az egyesület nem csak szervez túrákat, de természetesen tagjai járják az országot, több helyre visszajáró vendégként érkezve vesznek részt a mások által szervezett kihívásokon. 2018-ban 11 társ teljesítménytúrát és egy sziklamászási lehetőséget látogattak meg tagjaink, de egy kilencfős csapat Szerbiában is túrázott. A Mihajlo Kampos emléktúrán vettek részt, immár ötödik alkalommal.

A túrázás mellett nagy figyelmet fordít az egyesület a hatáskörébe tartozó (az egyesület által korábban létesített) túra útvonalak karbantartására, felújítására is. 2018-ban 28 km hosszan kerültek pótlásra a hiányzó oszlopok, illetve pótlásra és festésre a túrajelzések.

A 2018 évi túrarendezvények népszerűségét jelentősen növelte, hogy együttműködési megállapodás keretében az Egyesület rendezvényei egyben az Ötpróbával Tokióba Program verseny helyszínei is voltak, valamint, hogy az Őszi Strázsa Túra része volt a Világ Gyalogló Nap és az Európai Sporthét rendezvénysorozatnak is.

A 2019-es tervek kapcsán az egyesület vezetője elmondta, hogy a hagyományos túrákat ebben az évben is meg kívánják szervezni együttműködve a Nagy Sportágválasztó Kft.-vel és a Magyar Szabadidősport Szövetséggel, de büszkén számolt be róla, hogy az április 13-ra tervezett Strázsa Honvéd Teljesítménytúra kiválasztásra került és része lesz az országos Cartographia Kupa túrasorozatnak is.

Tájékoztatott továbbá, hogy az egyesület pályázatot nyújtott be a Nemzeti Együttműködési Alaphoz, melynek elnyerése esetén egy több mint 10 állomásos túrasorozatot szervez az egyesület Szenior Strázsa Túrák címmel célzottan az idősebb (60 év feletti) korosztály mozgáskultúrájának javítása, a túrázásnak ebben a korosztályban történő népszerűsítése érdekében. A túrák során végig látogatják a Felső Kiskunság tanösvényeit, megismerkednek a Kolon-tó szépségeivel, ellátogatnak a madárvártához és madármegfigyelő helyekre, a Fűzvölgyi-csatornához, de néhány, az ország más részén szervezett túrán való részvétel is a tervek között szerepel. A résztvevőknek csak az utazási költségeket kellene fedezni. A túrák során 2-6 km-es távokat kellene teljesíteni, de lenne tájékozódási és térképismeret, főzés és mindenek előtt jó hangulat.

A tájékoztató végén Asbóth György – aki az egyesületet képviselte a Nagy Sportágválasztó Kft. évzáró rendezvényén – átadta a túraegyesület, mint kiemelt partner részére a Kft. oklevelét és az Ötpróbával Tokióba rendezvénysorozat kisplasztikáját.

Az ízletes vacsora elfogyasztása előtt kisorsolásra kerültek az Őszi Strázsa Túráról készült beszámolóval a Magyar Szabadidősport Szövetség által meghirdetett pályázaton elnyert országos harmadik helyezéssel járó sportfelszerelések (#BEACTIVE emblémás pólók, túrabotok), pendrive és néhány palack pezsgő.

A hangulatos program végén a vacsora elfogyasztása sem volt cél nélküli, hiszen a jelenlévőknek a teljesítménytúrára tervezett menüt (csintovai csülök pörkölt, burgonyával, savanyúsággal) kellett elfogyasztani és állást foglalni a javaslatról. Az egyhangú kinyilatkoztatás alapján a menü elfogadásra került.

Búza Vince


Vissza