HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

A laktanya


    A klub naptári terve

A volt laktanya és a lakótelep

A laktanya, a lakótelep és egyéb raktár és kiképzési körletek [1]

Ez a rész már csak a múltidézés szellemében készült. Talán helytálló Vörösmarty Mihály eposzának, a „Zalán futása” kezdő sorainak felemlítése

           Régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban?
           Századok ültenek el, s te alattok mélyen enyésző
           Fénnyel jársz egyedül. Rajtad sűrű fellegek, és a
           Bús feledékenység koszorútlan alakja lebegnek.
és ezáltal a jelen helyzet és a múlt felesleges összevetésének megelőzése. Legyen ez csak puszta ténymegállapítás a laktanya, a helyőrség egy adott kori (1996) képéről.

Szabadszállás környezetében még katonai helyőrségek, létesítmények voltak Ercsi, Kalocsa, Kecskemét, kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Táborfalva.

Tervezték a Budapest Kelebia vasútvonal kettő sínpárra bővítését, a Dunaújvárost (új Duna hidat) és az M5-ös autópálya Kecskemét összekötő autóutat.

Maga a laktanya 54 hektáron terül el, szélessége 537, hosszúsága 1.054 m. Jelenleg az önkormányzat kezeli. A helyőrség 437.735 légköbméter ingatlant 440 hektár és 4.363 négyzetméter földterületet kezelt.

Az állomány döntő részt központi fűtéses épületben volt elhelyezve, ellátását korszerű étkezde, büfé, vegyesbolt, újságárus pavilon, csapatposta, távhívható postai telefonállomások, fodrászat, csapatorvosi rendelő biztosította. A pihenést, szórakozást sportpályák, tornasátor, konditermek, zártláncú televíziós hálózat, szolgálta. Egy időben 2.195 fő elhelyezése volt lehetséges.

Az objektumon belül és közelében rendelkezésre állt minden olyan kiképző létesítmény, amely a katonai alap és szakmai képzéshez szükséges volt. A lőtér volt az egyedüli, amely távoli bázisnak számított (50-55 km). 59 tanterme 2.900 fő, három oktatóműhely épülete 323 munkahely, irodái 633 fő befogadására voltak alkalmasak. (további 26 tanterem, 251 irodai munkahely felújítás után lett volna hasznosítható)

    

                       Kunadacs dél                              Öregcsertő-Csornapuszta észak
         gép- és harcjármű vezetési pálya                 gép- és harcjármű vezetési pálya
                harcászati gyakorlótér [2]                  gyalogsági és harcjármű lőtér [3]

 

A laktanya közelében - 16 épületben - 216 lakásos lakótelep, 135 férőhelyes nőtlen/nővérszálló állt rendelkezésre. (87 lakás, 40 férőhely karbantartás felújítás után lett volna hasznosítható)

A Dunapataj melletti Szelidi-tó üdülőben 12 faházas csapatpihenő állt az állomány rendelkezésére. (A faházak felépítését, őszi beteleltetését, tavaszi felkészítését a hivatásos és polgári állomány végezte társadalmi munkában, ezért megbecsülte mindenki a létesítményt, mint saját keze munkáját.)

A laktanya saját vízellátással (3 mélyfúrású kút) és szennyvíztisztító teleppel rendelkezett, közművei a teljes helyőrség kiszolgálására voltak méretezve (laktanya, nőtlenszálló, helyőrségi klub és lakótelep).

Három konyhája 5.000 adag étel elkészítését tette lehetővé (mozgósításkor tábori elhelyezést is ki tudott szolgálni), továbbá 410 fő tiszti- és 945 fő legénységi étkezdei kapacitással rendelkezett. (használatban 2000 adagos konyha, 190 tiszti, 600 legénységi étkezdei kapacitás)

A kettő csapatgyengélkedő 8 kortermében 63 fő fektetésére, 9 fő elkülönítésére, 40 zuhanykabinos fürdetésre volt lehetőség, egészségügyi alapellátást, kiképzési foglalkozások egészségügyi biztosítását, fogászati ellátást (fogröntgennel együtt) nyújtott. (használatban egy gyengélkedő 4 kórteremmel, 30férőhellyel, 3 fő elkülönítésével, 20 zuhanykabinnal)

A kerítésen belül 136.000 m2 tárolóterület 2.056 jármű elhelyezésére volt lehetőség. A technikai kiszolgálásukat 4 nyári, 1 téli mosó, valamint egy technikai kiszolgáló állomás 6 eszköz/nap átbocsátásával tette lehetővé valamint három javítóműhely 11 beállóval, 85 munkahellyel. (használaton kívül 2 nyári mosó)

[1] A Google Earth segítségével

[2] 5 A Google Earth segítségével

 


Vissza