HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

Barátok FC - Képekben

További képek

Barátok FC


    A klub naptári terve

Múlt és jövő…

Foci. A 80-as évek közepén, az akkori MN 7260-nál (páncélos és gépjárműtechnikai kiképző központ) egy 8-10 főből álló mondhatni baráti társaság alakult ki, ahol közös volt a sport szeretete, a labda iránti megbecsülés és a társaság iránti tisztelet. Természetesen a közös programok meghatározó részei voltak a hétközi „tiszti testnevelések” és a hétvégi, spontán szerveződő találkozások ahol mindig szerepet kapott a foci.

A csapattagoknál akkor sem volt és ma sem meghatározó, hogy valaki versenyszerű labdarúgó múlttal rendelkezzen. A lényeg, hogy élvezze a játékot, küzdjön a csapatért, és mint „barát” is tudjon illeszkedni a társasághoz.

1988-ban, nem sokkal a dunavecsei sportcsarnok avatását követően rendeztek egy terembajnokságot, ahová meghívták ezt a csapatot is és a névválasztás során egyhangúlag fogadta el a csapat a „Barátok FC” nevet. Akkor ez kissé furcsának, erőltetettnek tűnt, az elmúlt évek során azonban a nevet szilárd tartalommal sikerült megtölteni. A csapatot nagyon sok helyre hívják és visszahívják, hiszen mindenki tudja, hogy a Barátok FC-re a megbízhatóság, a kemény, de sportszerű játék, a kitartás és megbecsülés jellemző.

A csapaton belül hamar megvalósult a „civil kontrol”, hiszen a katonák mellett már a 80-as évek végétől együtt játszott a vízvezeték szerelő, a pedagógus, az orvos, a kőműves és mára (a helyőrség megszűnését követően) a „civilek” mellett már csak egy-két nyugállományú katona alkotja a játékos állományt.

Az eltelt évek alatt a csapat bejárta az országot. Rendszeres résztvevője volt a Móri Szüreti Napok, illetve a Kaposvári Tavaszi Napok alkalmából megszervezett tornáknak, az országos aranyászok és borsodi kispályás bajnokságoknak, az MH kispályás bajnokságoknak, és a Székesfehérváron megrendezésre kerülő kupáknak. Állandó részvevője volt a csapat szinte a kezdetektől a dunavecsei és kunszentmiklósi terembajnokságoknak, de meghívást kapott Izsákra, Jakabszállásra, Orgoványra és Kiskunfélegyházára is. A játéklehetőségnek szinte csak az anyagi feltételek szabnak határt.

A csapattagok által biztosított forrás mellett 2004-ig elsősorban a honvédség támogatta a Barátok FC-t azt követően azonban már támogatókat is fel kellett kutatni és a csapat összetétele is jelentősen megváltozott. Részben ezeknek az okoknak is volt köszönhető, illetve a pályázati lehetőségek kiaknázhatósága érdekében a csapatot csatlakozott a Honvéd Nyugdíjas Klubhoz.

2009-től minden évben a Barátok FC szervezi meg a Szabadszállási Városi Napok rendezvénysorozat keretében a Helyőrségi Honvédtalálkozóhoz is kapcsolódva a Városi Napok Honvéd Kispályás Labdarúgó Emléktornát civil és katonacsapatok részvételével.

Az eltelt hosszú időszak alatt természetesen nagyon sok oklevelet, érmet, kupákat és különféle relikviákat gyűjtött a csapat, melyek egy részét a Zöld Ász vendéglőben tekinthetik meg szurkolóink és az érdeklődők, egy másik része pedig a volt laktanyában a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Emlékmúzeumban került kiállításra.


Vissza