HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

III. Strázsa Honvéd Teljesítménytúra - Képekben

További képek

III. Strázsa Honvéd Teljesítménytúra


III. Strázsa Honvéd Teljesítménytúra 2016
(a CARTOGRAPHIA KUPA túrasorozat 6. állomása)

Időpont: április 2.
Rendező: Honvéd Nyugdíjas Klub Szabadszállás, Strázsa Turista Egyesülete
A túra honlapja: www.baratokfc.5mp.eu, www.hnyk.hu, valamint részletes információt találsz a http://cartographia.hu/kupa oldalon.
A túra facebook oldala: https://www.facebook.com/StrazsaHonvedTeljesitmenytura, https://www.facebook.com/terkepek
Tervezett távok: 15-25-35-50
A túra igazolható a CARTOGRAPHIA Kupa-sorozatban, annak 6. állomása.

A rajt helye: Zöld-Ász Vendéglő, (N: 46 54.316’, E: 19 18.004’, google térkép), (a 15 km-es távon indulók itt gyülekeznek és autóbusszal kerülnek a rajthelyre kiszállításra)

A cél helye: Zöld-Ász Vendéglő, (N: 46 54.316’, E: 19 18.004’)

Táv

Útvonal

Start

Szintidő

Nevezési díj

15 km

Szigeti-erdő– Látó-hegy – Lófogó-domb – Strázsa-hegy – Kurta kocsma – Zöld-Ász Vendéglő

8-9 óráig

5 óra

1000 Ft

25 km

Zöld-Ász Vendéglő – Dörmögő-ház (József Attila ház)– Pintér-híd– Harckocsi vezetési pálya – Szigeti-erdő – Látó-hegy – Lófogó-domb – Strázsa-hegy – Kurta kocsma – Zöld-Ász Vendéglő

 

7-9 óráig

6 óra

1100 Ft

35 km

Zöld-Ász Vendéglő – Dörmögő-ház (József Attila ház)– Pintér-híd– Harckocsi vezetési pálya – Horgászcentrum – Buszmegálló – Szigeti erdő – Látó-hegy – Lófogó-domb – Strázsa-hegy – Kurta kocsma – Zöld-Ász Vendéglő

6-8 óráig

9 óra

1200 Ft

50 km

Zöld-Ász Vendéglő – Dörmögő-ház (József Attila ház)– Pintér-híd– Harckocsi vezetési pálya – Horgászcentrum – Piros-Sárga jelű túrautak kereszteződése – Kis-Balázs-halom – Garmada tanösvény – Buszmegálló – Szigeti erdő – Látó-hegy – Lófogó-domb – Strázsa-hegy – Kurta kocsma – Zöld-Ász Vendéglő

6-7 óráig

13 óra

1500 Ft

A túra általános leírása:

Minden évben a húsvétot követő szombaton kerül megrendezésre a Strázsa teljesítménytúra. Ezzel a rendezvénnyel is tiszteleg a Klub a helyőrségben korábban működött katonai szervezetek előtt, illetve lehetőséget biztosít a túrázás szerelmeseinek, hogy megismerjék az Alföld egyik ékességének, a Felső Kiskunságnak a természeti értékeit.

A kijelölt útvonalak felfűzik a valamikor katonák által használt területeket (harckocsiút, gép- és harcjármű vezetési pálya, lőtér), de bemutatja az ide látogatóknak a József Attila gyermekélményeit őrző Dörmögő-házat, a Kunadacsi Öregtemetőt a Geréby család síremlékével, a szépen felújított Geréby kúriát és a Kunadacsi Horgászcentrumot is.

Valamennyi túratáv érinti a Felső Kiskunság Ős-Duna által épített homokbuckáit, melyek felszíne rendkívül tagolt, amit helyenként 45 fokos lejtők, szurdokvölgyek tarkítanak. Az üde völgyekben turbolyás akácosok, a száraz buckaoldalakon feketefenyvesek, a buckatetőkön nyárfás-borókások tenyésznek. A gyepszintre a homokpuszták lágy szárú fajai a homoki csenkesz, a borzas len, a deres fényperje és a báránypirosító jellemző, de előfordul a homokviola és a pusztai kutyatej is. A buckákról szép kilátásban gyönyörködhetünk.

A kijelölt útvonalak érintik a Szabadszállás Város által létesített Bársony István tanösvényt és emlékparkot, de érdemes áttekinteni a Kiskunsági Nemzeti Park által fenntartott Kosbor- és Garmada tanösvényeken felállított információs táblákat is, melyek feldolgozzák a Felső Kiskunság természeti látni- és tudnivalóit. (Fényképezőgép nélkül nem érdemes elindulni.)

Szabadszálláson járva kihagyhatatlan a rajthelytől csak pár száz méterre, eredeti állapotában helyreállított Tájház, a Városházán berendezett Helytörténeti Gyűjtemény és (különösen, aki szabadszállási katonaélményekkel rendelkezik) a volt laktanyában kialakított Hunyadi Mátyás Helyőrségi Emlékmúzeum. (A látogatási igényt a rendezőknek előre jelezve a létesítmények nyitvatartási időn kívül is megtekinthetők.)

A Rajt/Cél helyszínén és két ellenőrzési ponton büfé, több ellenőrzési ponton frissítő, gyümölcs, édesség, a célban zsíros kenyér áll rendelkezésre.

Kedvezmények:

  • előnevezés esetén 400 Ft; (nevezési lap letölthető ide kattintva)
  • a CARTOGRAPHIA Kupa Igazoló füzettel rajtolók további 300 Ft kedvezményben részesülnek (a füzet a helyszínen is beszerezhető);
  • 10 éves kor alatt és 70 év fölött nevezési díj nincs!!!!;
  • minden résztvevő a túra ellenőrző lapján elhelyezett CARTOGRAPHIA embléma bemutatása esetén 20 % kedvezménnyel vásárolhat a Cartographia termékeiből a helyszínen és a Kft. üzleteiben is;
  • a CARTOGRAPHIA Kft. fotópályázatot ír ki a túrasorozaton részvevőknek értékes díjazással. Részleteket itt találod.
  • a büféknél telepített ellenőrző pontokon kedvezményes fogyasztási lehetőség;
  • minden résztvevő a túra ellenőrző lapján elhelyezett Vitamin Porta embléma bemutatása esetén, a túra napján 5 % kedvezménnyel vásárolhat a Vitamin Porta élelmiszer üzletében (Szabadszállás, Kossuth u. 9).
  • továbbá minden résztvevő a túra ellenőrző lapján elhelyezett REAL Pékség embléma bemutatása esetén, a túra napján 10 % kedvezménnyel vásárolhat minden zöldségfélét és 20 % kedvezménnyel minden pékárut Szabadszálláson a REAL üzleteiben.

Előnevezésre, ebéd igénylésére 2016. március 25-ig van lehetőség a honlapról letölthető és kitöltve visszaküldött regisztrációs lappal, illetve a helyszínen a József Attila közösségi Ház információs pultjánál, vagy telefonon a 06/76/558-003 számon, de már lehetőség van ONLINE REGISZTRÁCIÓ-ra is

Étkezés: A célban előzetes nevezés és igény alapján meleg ebédet tudnak a rendezők biztosítani 1000 Ft/fő/adag egységáron (babgulyás, kunsági parasztlángos), illetve a’lacarte étkezés is rendelkezésre áll..

Póló: a 2016-os túra stilizált "címerállatával" emblémázott póló előrendelhető 03.25-ig 1200 Ft/db egységáron

Szállás információ: Szállásfoglalással kapcsolatos információk a http://www.zoldaszfogado.hu/index.php/kontakt oldalon. (mielőbb gondoskodj a foglalásról)

A környezet megóvása érdekében a frissítő pontokon poharat nem biztosítunk.

Hozz magaddal bögrét, vagy poharat!

Ajánlott térkép-vázlat (levezetési terv), nevezési lap, egyéb információk: www.baratokfc.5mp.eu és www.hnyk.hu oldalakról letölthető.

További információ:

Egyéb: a túra napján a rendezők kiállítást szerveznek az elmúlt évek helyi túrái során készült fotókból, valamint helyi termékek bemutatójával is várják a vendégeket a Zöld Ász Vendéglőben.

Letölthető dokumentumok:
   Előnevezési dokumentum
   Levezetési terv - térkép
   KEFAG hozzájárulás
   KNP engedély

A túratávok treckjei:
   Strázsa-2016-15-km
   Strázsa-2016-25-km
   Strázsa-2016-35-km
   Strázsa-2016-50-km

 


Vissza