HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

Egy túrából kettő lett - Képekben

További képek

Egy túrából kettő lett


    Legfrissebb hírek

  • A Honvéd Nyugdíjas Klub a hagyományoktól eltérően - a zuhogó esőre tekintettel -...
  • Október 6-án, az Aradi Vértanúk Emléknapján, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc...
  • Tizedik alkalommal rendezte meg Őszi Strázsa túráját a Strázsa Túraegyesület, melyen...
  • A 36. évébe lépett kispályás labdarúgó csapatunk a Barátok FC. Ebből az...

115 km két nap alatt

A Kék Balaton túráról egy túratárstól hallottam először a tavaly nyári Hazajáró túrán.

A túra a Balaton-felvidéki kéktúra útvonalán halad, amely Pétfürdőtől-Badacsonyig húzódik 103km hosszan, a Millecentenárium évében adták át 1996-ban. 

Ehhez jött még, egy-két kitérő pont, így alakult ki a túra hossza.  Ami 104,87km, a szintemelkedés 2413 m.

Ennek teljesítésére indultam Pétfürdőre, és mivel nem akartam korán kelni ezért döntöttem az ott alvás mellett. 

Pénteken Kiss Józsival indultunk, aki szombaton Nagyvázsonyba készült túrára, de úgy gondolta elvisz, és ott alszik Ő is.

Szállásunk a helyi általános iskola tornatermében volt, ahol már elég sok hálózsák hely el volt foglalva, nekünk a terem végében levő 2 szárnyas ajtó mellett jutott hely.  Lepakoláskor találkoztunk következő napi túratársammal , akivel rövid egyeztetés után úgy döntöttünk, hogy részt veszünk az esti Péti-Pizsi-parti  túrán, ami egy 10km-es esti bemelegítő  volt . A végén betértünk az utunkba eső kocsmába egy túrazáró sörre,  ahol összefutottunk a teljesítménytúrázók egy  népes csoportjával.  A sör után indultunk, hogy kialudjuk magunkat, ami sajnos nem jött össze, a hálózsákjaink melletti ajtó nyikorgásának köszönhetően, ugyanis a fürdő, WC felé itt volt az átjárási lehetőség. Ezért csak valami szendergésszerű alvást tudtunk összehozni.  Így telt az éjszakánk 4,30-ig, mikor arra ébredtünk, hogy a túrázók kezdenek ébredezni, mi is összekészülődtünk.  Kint az udvaron már népes tömeg várakozott, hogy a 6 órától induló rajtnál minél előbb el tudjanak indulni a Balatoni kék útvonalán.

Megérkeztek túratársaink, akikkel már korábbi túrákat is sikeresen teljesítettünk, és rajtoltatás után megindultunk, Királyszentistván irányába, hogy az első ellenőrző pont bélyegzése után a pont melletti kocsmában a reggel elmaradt kávét elfogyasszuk, és kicsit éberebben folytassuk utunkat, Litér felé ahol az első személyes EP várt bennünket.  Ekkor még azon gondolkodtam, kár volt visszautasítani a feleségem által felajánlott szendvicseket, de hamar beigazolódott, hogy ez a túra nem a mellőzésről szól. Minden személyes EP-n étel, ital várt, ki mire vágyott édes, sós. Volt ahol gyümölcsleves (Csopak), dinnye (Balatonfüred), paprikás krumpli (Szentantalfa).  

Már sötétedett, amikor felértünk Halom-hegy EP-re, és mintha Kiss Józsit láttam volna, de egyszer csak rám köszönt, kezében egy doboz sörrel. Tényleg ő volt az, mert közben letáborozott Badacsonyban a célsátornál, és nehogy szomjazzak, meglepett az itallal.

Az időjárás is kegyes volt hozzánk, mert 2016-ban végig esett az eső, idén kellemes napos hűvös fogadott, és csak akkor volt egy zápor, amikor éppen az alsóörsi EP-n voltunk.

A túra végig jó hangulatban zajlott, így kevésbé foglalkoztunk, a lábunkon kialakuló vízhólyagokkal, fáradtsággal, és reggel 4:50 perckor beérkeztünk a célba.

Sajnos a balatoni fürdőzésből nem lett semmi, az erős szél és a hűvös idő miatt, pedig a célba érkezők balatoni fürdőbelépőt is kaptak volna. De mi ezt kihagytuk és egy óra pihenés után indultunk hazafelé. 

Asbóth György


Vissza