HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

1848-49-es forradalom és szabadságharc


    További információk

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitásegyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig.[4]Eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Habsburg-ház csak az Orosz Birodalom katonai beavatkozásával tudott győzedelmeskedni. Az 1848–49-es szabadságharc a magyar nemzet történetének talán legismertebb háborús konfliktusa.

Szabadszállás nem volt felvonulási terület és nem dúltak harcok sem a területén, a szabadságharc idején; bár katonaállítással, adományokkal, katonatartással kivette a részét az eseményekből. Mégis volt egy esemény, amely az időszak egy jeles személyéhez Józef Zachariasz Bem-hez (nekünk Bem József, vagy Bem apó) lengyel származású magyar honvéd altábornagyhoz kötődik és Szabadszállás érintett volt benne.

A lengyel kormány 1927-ben határozta el Bem hamvainak hazaszállítását szülővárosába, Tarnówba. 1929. június 20-án nyitották meg Aleppó-ban (Szíria) a sírt. A vonat 26-án ért a magyar határra, Kelebiánál. A fogadási ceremónia után zászlókkal és virágokkal díszített különvonat vitte a koporsót Budapestre, majd tovább. Útközben több állomáson is megállt, máshol lassított a vonat, hogy település leróhassa kegyeletét.

Szabadszálláson - a délután folyamán - külön kérésre, programon kívül állt meg a szerelvény. A lakosság Kálmán Lajos főjegyző és a képviselőtestület vezetésével vonult ki az állomásra, hogy tisztelegjen a hamvakat kísérő lengyel tiszti küldöttség és a tábornok emléke előtt. A község koszorúját Kálmán Lajos főjegyző helyezte el lelkes szavak kíséretében.  (Az eseményről részletesebben Tóth Sándor, Szabadszállás múltjából, illetve Balás György, Bem apó című könyvéből olvashatunk.)

Ennek a magasztos eseménynek az emlékére a Honvéd Nyugdíjas Klub kezdeményezésére, gazdálkodó szervezetek és magánszemélyek támogatásával az esemény helyszínén, a vasútállomás északi homlokzatán Bem József emléktábla került elhelyezésre.


Vissza