HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

Beszámoló a túráról - Képekben

További képek

Beszámoló a túráról


Szigorú rendszabályok, de jó hangulat a Strázsa túrán

2021. április 17-én a vírus helyzet miatt sajátos körülmények között rendezte meg a VIII. Strázsa Honvéd Emlék-Teljesítménytúrát a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete. A szigorú rendszabályokra tekintettel a sátrakban berendezett munkahelyeken a kontaktok lehetőségének minimálisra csökkentésével, védőeszközök, kézfertőtlenítő eszközök használatával, a távolságtartás folyamatos biztosításával törekedtek a szervezők az esetleges fertőzések megelőzésére. A túra során nem voltak élőerős ellenőrző pontok és ellátást sem biztosított az egyesület.

Hogy mennyire „ki voltak éhezve” az emberek a „szabadságra”, a szabadban történő mozgásra, a túrázásra azt jól mutatja, hogy erre a puritán körülmények között rendezett túrára is több, mint 560 ember regisztrált, igaz végül „csak” 459-en teljesítették a választott 15-25, vagy 35 km-es távot.

A túrázók az ország 108 településéről érkeztek Záhonytól Pécsig és Battonyától Győrig, a legtöbben Budapestet és Szabadszállást képviselték közel 100-100 fővel. Sok diák és hivatásos, valamint tartalékos katona is próbára tette képességeit a Felső Kiskunság Alföldhöz képest meglepő homokdombjain.

A leggyorsabbak futva teljesítették a távot:

  • 15 km-en: Kothencz Sándor, Kecskemét, 2 óra 5 perc alatt;
  • 25 km-en: Csiti Bencze, Győr, és Lükő Gabriella Szigetmonostor, 3 óra 54 perc alatt;
  • 35 km-en: Frankó Gábor, Budapest, 3 óra 35 perc!!! alatt.

(A túrázók rajt- és célba érkezési idejét rajtszámonként megtalálod az oldalunkon.)

A rendezvény legfiatalabb túrázói a 2 éves Beke Fruzsina Fülöpszállásról és Vass Ákos Szabadszállásról, a legidősebb a 77 éves Jenet Barnabás, aki Miskolcról érkezett. A túrázók átlag életkora 38 év volt.

A szervezők ezzel a túrával emléket kívántak állítani a szabadszállási katonai helyőrség 70 évvel ez előtti, 1951-es alapításának. Sajnos a tervezett fotókiállítás nem jöhetett létre és a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény, de a Tájház sem volt látogatható, de a túrázók egy rövid összefoglalót találtak a kézhez kapott itiner hátoldalán a helyőrség történetéről.

Ebben az évben indult útjára a megye természeti értékeit, nevezetességeit, hagyományait bemutatni szándékozó Kiskunsági Barangoló Túrakupa sorozat, melynek ez a túra volt a nyitórendezvénye. Sokan érdeklődtek a túrakupa iránt, s közel 50 fő regisztrált és teljesítette is a választott távot. A sorozat egy hét múlva, április 24-25-én a Halas Hatalmas túrával folytatódik és majd decemberben szintén Szabadszálláson a Téli Strázsa Túrával fejeződik be.

A körülmények ellenére jó hangulatú túra eredményes lebonyolításáért köszönet illeti azt a maroknyi (14 fős) csapatot, akik a rendezői feladatokat látták el, de óriási elismerés és köszönet jár valamennyi túrázónak a fegyelmezett és szabálykövető magatartásért, valamint azért a jelentős anyagi támogatásáért, mellyel hozzájárultak a térítés mentes rendezvény költségeihez.

Külön köszönet az Egyesület részéről a rendezvény lebonyolítását támogató Atlasz Busz Kft.-nek, a Zero-Feeling Kft-nek, a Szalibusz Kft-nek, Szabó Imre és Szívós László vállalkozóknak, a Helyi Értéktár Bizottságnak, a József Attila Közösségi Ház kollektívájának.

Találkozzunk a következő túrán (Nyári Strázsa, június 5, 5-10-15 km), melyet reményeink szerint már szigorító rendszabályok nélkül lesz mód megrendezni és természetesen ígéretünknek megfelelően várunk minden érdeklődőt a szeptember 25-i Őszi Strázsa Teljesítménytúrára (15-25-35 km-es távokkal és ellátással, pólóval). Ne felejts el regisztrálni az „Ötpróbával Párizsba” sorozatra, hiszen ezeken a túrákon már Párizsba gyűjtheted az ötpróba-pontokat.

Buza Vince
Strázsa TE


Vissza