HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

Kirándulás Kaposvárra és Szennára - Képekben

További képek

Kirándulás Kaposvárra és Szennára


A Honvéd Nyugdíjas Klub közgyűlése által elfogadott éves munkatervünkben foglaltak szerint 2022. szeptember 20-án 36 fővel reggel 7 órakor elindultunk Kaposvárra, bízva teremtőben, hogy kedvező időjárást ad számunkra. A buszon Bencze Peti lélekmelegítő pálinkával kínálta a klubtársakat. Csodálatos friss levegőben, kék ég alatt érkeztünk el első, és talán ha erre jár az ember, akkor a mindenkori kötelező megállóhelyre, Simontornyára. Ébresztő kávé elfogyasztása és a szükségletek  elvégzése után folytattuk utunkat és a tervezett időpontban megérkeztünk Kaposvárra az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai ezred laktanyájába. Igaz, hogy a főbejáraton nem tudtunk bemenni csak a hátsó kapun, mert az nem autóbuszok beengedésére, hanem személygépkocsik, kisméretű buszok számára készült. A harmadik emeleti tanácsterembe érkezve a parancsnok úr pogácsával és ásványvízzel várt bennünket. Az alakulat történetéről, rendeltetéséről, feladatai sokrétűségéről adott tájékoztatót. Az ezred jogi személy, ezred jogállású katonai szervezet amely, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság közvetlen alárendeltségében működik. Az alakulat a nevét 1990-ben vette fel a kiskunfélegyházi születésű Boconádi Szabó József nevét, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik tábornoka, és a Ludovika Akadémia egyik parancsnoka is volt. Gavlik Péter ezredes Úr az ezred parancsnoka ismertette azt az utat, amíg az 1961-ben megalakult első katonai szervezettől eljutottak a mai szervezeti rendig. Bemutatta mindazon sokrétű tevékenységet, amit ma a katonák mindenoldalú ellátása, felszereléseik biztosítása, személy és anyag szállítások végrehajtása érdekében tesznek együttműködésben a NATO különböző szervezeteivel. Az ezred látja el a missziókban szolgálatot teljesítő magyar katonákat.  

Megtekintettük a bemutatóra kiállított különleges feladatokra készített eszközöket (vízszállító, vontató-mentő jármű, konténerszállító, rakodó és földmunkagép terepjáró rajgépkocsi), valamint az ezred technikai eszközeinek javító műhelyét. Elfogyasztottuk a finom tárkonyos ragulevest, a zöldborsófőzeléket vagdalt hússal. Végezetül megtekintettük az ezrednek adományozott éremgyűjteményt. A látogatás befejezéseként Gavlik ezredes Úr ezred emlékpajzs dísztárgyat adományozott klubunknak. A klub megköszönve a szíves vendéglátást, a bemutatást a Nyugdíjas Klub díszdobozos emblémáját adományozta az ezred részére. 

A laktanya látogatás után elmentünk a szennai Európa Nostra díjjal kitüntetett Szabadtéri Néprajzi Múzeumba. Tárlatvezetőkkel megtekintettük az alapvetően Belső-Somogy, a Zselicség népi építészeti emlékeit bemutató skanzent. A nem ide telepített épület a református templom, amely ellentétben a más református templomokkal nem fehérre meszelt, hanem a padok előlapjai és a mennyezet festett kazettás díszítésű. A mindössze alig több mint 3000 lélekszámú település lakói ezt a skanzent a minden napokban is használják. A templom ma is működik.  A látogatás alatt egy kis záport is kaptunk, de a látogatás nem szenvedett csorbát. Egy kicsit elfáradva sok-sok élménnyel gazdagodva tértünk haza Szabadszállásra. 

Farkas Zoltán János
az Egyesület elnöke


 

Vissza