HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

Generációk találkozója a honvédelmi túrán - Képekben

További képek

Generációk találkozója a honvédelmi túrán


    Legfrissebb hírek

  • A Honvéd Nyugdíjas Klub a hagyományoktól eltérően - a zuhogó esőre tekintettel -...
  • Október 6-án, az Aradi Vértanúk Emléknapján, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc...
  • Tizedik alkalommal rendezte meg Őszi Strázsa túráját a Strázsa Túraegyesület, melyen...
  • A 36. évébe lépett kispályás labdarúgó csapatunk a Barátok FC. Ebből az...

    A klub naptári terve

A mostoha időjárási körülmények sem riasztották el azt a több mint 300 túrázót, akik a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete által rendezett Őszi Strázsa Honvédelmi Túra 17, vagy 30 km-es távján elindultak.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által meghirdetett pályázathoz csatlakozva az „előttem az utódom” szlogennel, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság és alárendelt szervezetei, valamint vállalkozók támogatásával szervezte az egyesület a sorrendben IX. őszi túráját, amely része az „Ötpróbával Párizsba”, a „Kiskunsági Barangolók”, a „Világ Gyalogló Nap”, az „Egészséges Bács-Kiskunért” és az „Európai Sporthét” rendezvénysorozatoknak is.

Az időnként szakadó esőben a túra résztvevői bejárhatták az egykori helyőrség volt objektumait, az egyik ellenőrző ponton, az Erdei-pihenőben megtekinthették Szőrös Zoltán önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy fegyvergyűjteményét, majd a célba érkezést követően egy kiállítás megtekintésével emlékezhettek meg az MN Páncélos és Gépjárműtechnikai Kiképző Központ alapításának 60. és az MH Alföldi Kiképző Központ alapításának 25. évfordulójáról.  

A délutáni hivatalos programot az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság fúvószenekarának koncertje nyitotta meg, melyet Rixer Krisztián őrnagy vezényelt.

A túra résztvevőit megtisztelte jelenlétével Csinga Mihály ezredes az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság törzsfőnöke, aki gratulált a túrázók lelkes kitartásához, a szervezők és támogatók teljesítményéhez és kiemelte, hogy ez a rendezvény szép példája a múlt, jelen és jövő találkozásának. „Egy nagy katonamúlttal rendelkező helyszínen, egykori katonák szervezésében bemutatkoztak a jelen katonái – reményeink szerint a jövő katonáinak”. Az ezredes beszédében hangsúlyozta a tartalékos katonák szerepének jelentőségét a honvédségen belül, majd megnyitotta a Magyar Tartalékos Honvédek Napja alkalmából országosan szervezett több napos rendezvénysorozatot.

A település polgármestere, Darabos József dicsérte a túrázók kitartását és külön gratulált az Idősek Világnapja alkalmából az érintett résztvevőknek, majd köszönetét fejezte ki a Honvéd Nyugdíjas Klub tagságának, akik meghatározó szerepet töltenek be a város közösségi életében.

A célba érkezést követően a túrázók egy forró tea és ebéd elfogyasztását követően a Magyar Honvédség feladatrendszeréről, a hivatásos- a szerződéses- és a tartalékos katonák szolgálati körülményeiről az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 13. toborzóirodájának munkatársaitól kaptak tájékoztatást. Az MH Anyagellátó Raktárbázis sátraiban lehetőség nyílt a honvédségnél rendszeresített öltözet, felszerelés és fegyverzet, az MH Légijármű Javítóüzem kiállítóhelyén pedig egy L-39-es Albatrosz katapultülésének megtekintésére, „kipróbálására”.

A kecskeméti Gáspár András Technikum, a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium és a Kiskunhalasi Dékáni Árpád Technikum kadétjai pedig – amellett, hogy közülük sokan (közel százan) a túrán is részt vettek – a Honvéd Kadét Programba történő jelentkezés feltételeiről tájékoztatták a középiskolai felvételikre készülő diákokat.

Az ország 87 települését képviselő túrázók közül a választott 17 km-es távot legfiatalabbként Botos Léna, Fábián Olivér, Józsa Ádám és Juhász Ákos (mindannyian 8 évesek), legidősebbként Kusztos Lajosné (78) teljesítette. Valamennyien szabadszállásiak.

A 30 km-es távot legfiatalabbként a budapesti Szigeti Mátyás (15), legidősebbként a szintén budapesti Zsolnai István (84 !) teljesítette.

A program során a résztvevőknek lehetőségük volt helyi termékek kóstolására és megvásárlására is.

A rendezvény lebonyolítását az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj önkéntes területvédelmi zászlóalj katonái, segítették és vállalkozók (Atlasz Busz Kft., ZEROFEELING Kft., FORNETTI Kft., Szabó Imre, Szívós László és Tóth János), valamint az Önkormányzat támogatta.

A szervezők felhívták a figyelmet, hogy december 17-én a Téli Strázsa túrán, valamint 2023. március 25-én a X. Strázsa Honvéd Teljesítménytúrán a Petőfi bicentenárium jegyében lehetőség lesz Petőfi Felső Kiskunsági barangolását követve Kiskőrös, Dunavecse, Szalkszentmárton és Szabadszállás Petőfi-emlékhelyeit és hagyományait is megismerni.


Vissza