HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

Beszámoló: Petőfi emléktúra 2.0 - Képekben

További képek

Beszámoló: Petőfi emléktúra 2.0


A decemberi Téli Strázsa túra folytatásaként március 25-én ismét Szabadszálláson gyűltek össze a túrázás szerelmesei, hogy a Petőfi emlékév tiszteletére szervezett rendezvénysorozat részeként ezúttal Szalkszentmárton és Dunavecse Petőfi emlékhelyeit is felkeressék a decemberben már megismert szabadszállási emlékek mellett. A szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete által szervezett program során a résztvevők 16, 31, vagy 42 km-es távok közül választhattak melyek rajtjához autóbuszokkal kerültek kiszállításra, hogy a túra végén a szabadszállási Nagyvendéglőnél érjenek célba.

A kedvezőtlen időjárási előrejelzés ellenére több mint 550-en regisztráltak a teljesítménytúrára, de a reggeli szemerkélő eső hatására csak 478-an érkeztek meg a rendezvény helyszínére. A legnagyobb létszámmal Budapestről utaztak túrázók Szabadszállásra, de Szabadkáról egy 60 fős autóbusz szállította a résztvevőket és Battonyáról is egy autóbusznyi kadét készült a túra valamelyik távjának teljesítésére.

A rövid adatpontosítást követően a résztvevők megkapták a túra térképét és egy kis füzetben az itinert, ami a tájékozódás segítése mellett ismertette a túra által érintett Petőfi emlékek leírását és fontos tudnivalókat a család Felső Kiskunságban töltött éveiről is. A hosszabb távokon indulóknak lehetőségük volt megtekinteni Szalkszentmártonon a Petőfi Emlékmúzeumot , Dunavecsén a szépen felújított Petőfi Házban berendezett gyűjteményt, valamint a város főterén felállított „versoszlopok” segítségével feleleveníthették Petőfi műveinek részleteit. A célba érkezést követően a Nagyvendéglőben egy finom babsólet elfogyasztása után az Egyesület által berendezett kiállításon Petőfivel a katonával és Petőfivel a katona-költővel ismerkedhettek a vendégek és megtekinthették Csomák Lászlóné, „Cserzsi” szabadszállási textilszobrász néhány autentikus alkotását is.

Sajnos az időjósok nem tévedtek az erre a napra várható idő tekintetében, hiszen volt szikrázó napsütés, záporeső, felhőszakadás jéggel (és jég nélkül), valamint viharos szél is.   Az időjárás elsősorban a hosszabb távokat választók életét keserítette.

A túra legidősebb résztvevője dr. Kiss Lajos (80) volt, aki Szegedről érkezett és feleségével együtt a 16 km-es távot teljesítette. A 31 km-en indulóknál Daczi Zoltán (72) Kiskunhalasról, a 42 km-t teljesítőknél Papp Ferenc (61) Szentesről érkezett túrázó volt a korelnök.

A legfiatalabb túrázó a 7 éves kunszentmiklósi Horváth Zsófia volt és 16 km-t teljesített. A 31-km-es távon Vass Ágnes Noémi (14) Rakamazról, a 42 km-es távon Flaisz Róbert (15) kiskunhalasi túrázó volt a legfiatalabb.

A rendezők törekedtek a túra ellenőrző pontjain a megszokott folyadék és tápanyag pótlást biztosítani a résztvevők számára, a célba érkezést követően pedig az eseményre készült egyedi érmet és túra térképet vehettek át a mindig mosolygós segítő hölgyektől.

A szervezők ezúton is köszönik a lebonyolításban Szalkszentmártonról, Dunavecséről és Szabadszállásról jelentkezett több mint 50 fő önkéntes munkáját, a Petőfi Emlékmúzeum, a Petőfi-emlékház, a Dunavecsei Művelődési Ház, a Vikár Béla Könyvtár munkatársainak, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetőjének lelkes és áldozatos munkáját, a szelkszentmártoni és szabadszállási polgárőr egyesületek aktív közreműködését, valamint Szabadszállás Város Önkormányzata, a GAMESZ és számos vállalkozó támogatását.

Találkozzunk 2023. június 3-án a Nyári Strázsa túrán.


Vissza