HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

"Kardot fogék kezembe lant helyett." - Képekben

További képek

"Kardot fogék kezembe lant helyett."


Kardot fogék kezembe lant helyett!”a  kulturális barangolás folytatása

 

Ragyogó tavaszi napsütés fogadta március 24-én, délelőtt, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán gyülekező diákokat és a bemutató csoportokat. A találkozón Petőfire, a katonára emlékezünk, egy honvédtoborzó bemutatóval. Egy hatfontos ágyú lövése nyitotta a rendezvényt, majd Horváth Balázs köszöntötte a megjelenteket és bemutatta az eseményt és a résztvevő csoportokat.

A diákok - elsőként - a méltán híres Kecskeméti Táncegyüttes Toborzó című kamara műsorszámát láthatták, amelyben a Lukácsné Haránt Eszter, a Népművészet Ifjú Mestere vezetésével érkezett táncosok: Böde István Gábor, Kulcsár István, Puskás Gyula és Lukács Anna Eszter a régi verbuválást mutatták be eszközös, páros csalogatós és virtuóz legényes táncokkal színesítve.

A táncosokat a ’48-as honvédsereg három fegyvernemét képviselő Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőrző Egyesületet valamint a Bács-megyei Huszárbandérium és Tüzérüteg bemutatója követte.

A honvédek öltözetét, felszerelését Szkenderovics Zoltán hagyományőrző százados, a csoport vezetője mutatta be, majd – a mai fülnek némileg szokatlan – korhű vezényszavakkal irányítva az embereit, különféle alaki mozdulatokat, fegyverfogásokat láthatott a publikum. A mozzanatokat néhány sortűz és egy gyalogroham zárta.

A bandérium bemutatóját Vörösmarti Imre – alias Bem tábornok – vezette le. A ruházatot és felszerelést Sövény Sándor kiskun kapitány segített bemutatni, akárcsak a lovasok ténykedését. A csapat vezetője a tüzérek ténykedését – akárcsak 174 esztendeje – maga irányította. A bemutatót fegyverszemle, néhány ágyúlövés zárta, s a lehetőség – mindenki és minden – testközelből történő megtekintésére.

A délutáni irodalmi barangolásnak a Nagyvendéglő adott otthont. Horváth Balázs a program szervezője nyitotta meg a rendezvényt, s bemutatta az esemény témáját (Petőfi, a katona és a katonaköltő, valamint Szendrey Júlia megismerése).

A műsorrendet az Ezüst Kopogók Néptánc Egyesület nyitotta: a Picikopogók tavaszi játékfűzést adtak elő „Bújj, bújj” címmel, majd a NagykopogókRábaközi táncok”-at jártak, s végül a két csoport egy közös, „Márciusi ifjak forradalma” című koreográfiát. Ez utóbbiban énekhangjával közreműködött Bajusz Gáborné, Tücsi is. A táncokat Hofmaiszter Anikó, a csoport művészeti vezetője tanította be.

A továbbiakban Horváth Balázs mutatta be Petőfit, a császár „zöldhajtókás, sárgapitykés közlegény”-ét, majd a szabadságharc honvédőjét és eltűnését/halálát.

Ezt követően Paróczi Ádám Petőfi forradalmi és szabadságharcos költészetét villantotta fel a hallgatóság számára.

A költő szerelmi lírájára nagy hatással volt egy hölgy, Szendrey Júlia. A nemzet özvegyeként ismerjük, aki idő előtt eldobta az özvegyi fátylat. De valóban „csak” egy özvegy volt, vagy valaki más is? Megtudtuk Sallai Szilvia előadásából.

Az előadások sorát az X-Bár együttes lazította fel megzenésített Petőfi-versek előadásával, és magát a műsort is ők zárták. A 2021 nyara óta a jelenlegi felállásban együtt játszó zenekar tagjai: Bajuszné Tünde és Hajdú István (ének), Bajusz Gábor (szólógitár) Németh Gábor (basszusgitár) Puskás Róbert (billentyűs) és Strobach Miklós (dob).

A rendezvényhez kiállítás is kapcsolódott. A tablón elhelyezett képsor első része a szabadszállási Petőfi-kultusz kialakulásáról és kialakítóiról szólt, valamint a szabadszállási Petőfi-emlékhelyekről. A következő rész Petőfiről, a katonáról, a költő két katonakorszakáról és eltűnéséről/haláláról adott információkat. S végül a harmadik rész Szendrey Júliát idézte elénk. A könyvválogatás első része Petőfihez, valamint a szabadságharchoz és a katonaköltő halálához kapcsolódtak, a második rész a Petőfi-emlékhelyeket mutatta be, a harmadik könyvcsoport Petőfi otthonai, Szalkszentmárton, Dunavecse és Szabadszállás történetét, valamint a költő települési emlékeit tárta elénk. A negyedik könyvcsomag Szendrey Júliáról szólt.

Ismét volt egy kis képzőművészeti sarkunk, ahol Csomák Lászlóné, Cserzsi munkáit láthattuk: az Anyám tyúkja, a Szendrey Júlia Paverpol szobrai és néhány hasonló technikájú képet és néhány akvarellt „Az itt születtem én, …” jegyében.

A „Megálmodtam, hogy … nevet szerzek” program szervezője, Buza Vince támogatásával ismét meglephettük a résztvevőket egy-egy emlékéremmel, köszönjük a lehetőséget.

Köszönet az előadóknak a felkérések elfogadásáért, a bemutatók előadások megtartásáért. Köszönet a segítőknek a berendezésért, a technikai biztosításért. Köszönet a Petőfi Sándor Általános Iskola intézményvezetése és a Nagyvendéglő üzemeltetője részére a helyszín biztosításáért. S köszönet az érdeklődő publikumnak a megjelenésért, a figyelemért és a tapsokért.

A rendezvény Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat, Szabadszállás Város Képviselőtestülete és a TOP-5.3.2-17-BKI-2021-00004 pályázat támogatásával jött létre.

szöveg: Horváth Balázs István

fényképek: Jánosi Béla


Vissza