HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

Együtt túráztunk Európával - Képekben

További képek

Együtt túráztunk Európával


Az Európai Sporthét az Európai Bizottság kezdeményezése, amelyet 2015 szeptemberétől minden évben megrendeznek a sport és a testmozgás népszerűsítése jegyében.  A rendezvénysorozat életkortól és edzettségi szinttől függetlenül mindenkinek szól. Az idei Európai Sporthét 2023. szeptember 23. és 30. között zajlott, melynek zárónapján, szeptember 30-án rendezte a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete a hagyományos Őszi Strázsa túrát. A 17 és a 30 km-es távok közül választhatott az a több mint 400 túrázó, aki ezt a kellemes őszi napot a szabadszállási „hegyekben” töltötte. A helyi védettségű Strázsa-hegy (125 m) és a környező homokdombos, erdős terület nagyszerű feltételeket biztosított a szabadidő hasznos – és testet-lelket „építő” – eltöltésére. A résztvevők többsége gyalogolva, beszélgetve, fotózva, de sokan futva teljesítették a túrajelzéssel, vagy ideiglenes jelzéssel ellátott túratávot.

A szervezők ezen a rendezvényen is a kezdő túrázók igényeit is kielégítő alapossággal jelölték ki az útvonalakat, rendezték be az ellenőrző pontokat és törekedtek a folyadék és tápanyag szükségletnek megfelelő pótlására.

„Én már hazajáróként jövök Szabadszállásra, hiszen tíz éve szinte minden Strázsa túrán részt veszek egyedül, vagy barátaimmal. A rendező gárda profi, mindig mosolyogva, barátságosan fogadják a túrázókat, az ellátás példás…” nyilatkozta a Kiskunhalasról érkezett Daczi Zoltán (72), aki a 30 km-es távot teljesítette.

Magyarország 83 települését képviselték a túrázók, a legtöbben Budapestről, Kecskemétről és természetesen Szabadszállásról érkeztek.

A legidősebb résztvevő dr. Kis Lajos (80) Szegedről most a 30 km-es távot teljesítette, a legfiatalabbak a szabadszállási hároméves Tasnádi Marcell és Sipos Lukács Barnabás a Petőfi Sándor Általános Iskola túraszakkörével a 17 kilométert, míg a tizenkét éves ifjú Varga Péter a 30 km-es távot teljesítette.

A célba érkezést követően a túrázóknak lehetőségük volt egy „mobil” kiállítás megtekintésével emlékezni a 175. születésnapját ünneplő Magyar Honvédségre, valamint a 145. harckocsiezred megalakulásának 60., illetve az MN 7038 hadrendi számra való áttérés 65. évfordulójára, de a rendezők nyitott kapukkal várták az érdeklődőket az alig egy hete átadott „Sport és Túra” emlékszobába is, mely a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményben került berendezésre.

A résztvevők a helyszínen, bográcsban elkészített füstölt csülkös babgulyással tudták pótolni az elvesztett kalóriákat.

A rendezvény a Magyar Szabadidősport Szövetség által szervezett Európai Sporthét rendezvénysorozat mellett része volt az „Ötpróbával Párizsba” és a megyei „Kiskunsági Barangolók Túra Kupa” programsorozatnak is. A sikeres program fő támogatója a Magyar Szabadidősport Szövetség, az Atlasz-Busz Kft. és a helyi GAMESZ, de köszönet illeti a helyi vállalkozók mellett (Szívós László, Ozsváth János, Darabos József) a nyugdíjas egyesület tagjait is, akik közel 30-an áldozták szabadidejüket a túrarendezvény sikeréért.

Szöveg: Buza Vince

Kép: Varga Péter


Vissza