HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

Most a Csepel Autó Gyártmánymúzeumban jártunk … - Képekben

További képek

Most a Csepel Autó Gyártmánymúzeumban jártunk …


    Legfrissebb hírek

  • A Honvéd Nyugdíjas Klub a hagyományoktól eltérően - a zuhogó esőre tekintettel -...
  • Október 6-án, az Aradi Vértanúk Emléknapján, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc...
  • Tizedik alkalommal rendezte meg Őszi Strázsa túráját a Strázsa Túraegyesület, melyen...
  • A 36. évébe lépett kispályás labdarúgó csapatunk a Barátok FC. Ebből az...

Folytatva a magyar katonai gép- és kerekes harcjármű-gyártás történetéhez kapcsolódó rendezvények sorát, június 10-én – egy kissé megfogyatkozott, de így is több mint húszfős csoporttal – ellátogattunk Szigetszentmiklósra, az ÁTI-SZIGET Ipari Park területén található Csepel Autó Gyártmánymúzeumba.

A beléptetési procedúrát követően az egykori autógyár (még előtte Dunai Repülőgépgyár) területén néhány, a negyvenes évek elejére felépült, azóta felújított, igen szép és érdekes üzemépület mellet elhaladva, egy - a nagyközönség által kevésbé látogatható gyűjteményrészben - a maketteket is bemutató régi Gyártörténeti Múzeumban kezdtük a gyártörténettel való ismerkedést.

Házigazdánk és úti kalauzunk, Békés György (aki nyugdíjazása előtt több évtizedet töltött el a gyárban gazdasági területen dolgozva), mintegy tereptájékoztatót tartva, bemutatta a helyet ahová megérkeztünk (elhelyezte az üzemet a szigeten, feloldotta a mindig felmerülő Csepelen, Szigethalmon, vagy Szigetszentmiklóson vagyunk gabalyodást, és felvázolta a gyártörténetét).

Belépve a Múzeumban számos makett, metszet, rengeteg fénykép és emléktárgy segítette az ipartörténeti eseményeknek, magának a gyárnak és termékeinek, a Csepel autóknak a megismerését. A kiállított, 1:10 léptékű Csepel gépjármű modellek Haris Lajos és Haris Ottó művei, műalkotásai.

Kis érdekesség volt a közeli, hathajós üzemcsarnokban létrehozott Kalandgyár megtekintése (gondolva az unokákra), melyben Cageball (ketrecfoci), Boulder mászóterem, és egy Kalandpark is helyet kapott. ( http://www.kalandgyar.hu/ )

Ezt követően rövid sétával értük el a Csepel Autó Gyártmánymúzeum épületét, az egykori átadócsarnokot. Itt számos felújított, gyűjtők tulajdonában lévő civil és/vagy katonai használatra készült Csepel tehergépjármű, rengeteg metszett fődarab mutatta be a termékpalettát. Szerencsére sikerült megmenteni az utókornak és kiállítani a gyártósorról utolsóként lekerült tehergépkocsit és Ikarusz autóbusz alvázat. Meglepetésünkre, két gyűjtő is eljött a látogatásunkra, akik bemutatták járműveiket, elmesélték azok megszerzésének, felújításának történetét, így némi betekintést kaphattunk az ipartörténeti emlékek megmentésének folyamatába is.

A gyár történetéről, a múzeumról többet a linkekre kattintva lehet olvasni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csepel_Autógyár

http://www.origo.hu/auto/20071202-csepel-autogyar-gyartorteneti-muzeum.html

http://www.sargahaz.com/csepel-auto-gyartmanymuzeum

Horváth Balázs István


Vissza