HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

Egy kis barangolás a megyében… - Képekben

További képek

Egy kis barangolás a megyében…


    Legfrissebb hírek

  • A Honvéd Nyugdíjas Klub a hagyományoktól eltérően - a zuhogó esőre tekintettel -...
  • Október 6-án, az Aradi Vértanúk Emléknapján, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc...
  • Tizedik alkalommal rendezte meg Őszi Strázsa túráját a Strázsa Túraegyesület, melyen...
  • A 36. évébe lépett kispályás labdarúgó csapatunk a Barátok FC. Ebből az...

Egy hirtelen lehetőség, gyors tervezés és szervezés eredménye- és következményeként indult útnak a Honvéd Nyugdíjas Klub csoportja. Kissé friss és szellős, de száraz, napos idő kísérte utunkat, így az időjárás valóban jó társunk volt végig. Az úti cél Kecel és Kalocsa volt.

Az első élményeket a Pintér Művek Hadtörténeti Múzeum és Haditechnikai Park látnivalói gazdag sora adta. A kedvünkért egy órával korábban nyitottak, így minden programunk belefért a napba, és a világos időbe. Maga a park rendezett, megfelelő körülményeket adott a sok jármű, nagyvas számára. Jól eső érzés volt jó néhány régen látott, vagy csak tanulmányokból ismert eszköz felfedezése, megtalálása. Sajnos az idő túlságosan belemélyesztette vasfogát a kiállított technikai eszközökbe, így reménytelen vállalkozás lenne az eszközök felújítása. Érdekes élményt adtak az egykori szocialista relikviák, szobrok. A Makett-házban szinte gyermeki csodálattal néztük a számos repülő, hajó és harcjármű modellt, diorámát. A látogatás végén a fegyvermúzeumban megtekinthettük a számos trófeát, a vadászfegyvereket, a különféle katonai fegyvereket, fegyvercsaládokat.

A következő élménybázis a kalocsai Porcelán Manufaktúra volt, ahol megismerkedhettünk a kézműves üzem szín és formavilágával, a porcelánfestés technológiájának alapjaival. Ízelítőt kaptunk a jellegzetes kalocsai falpingálásból is, majd megismerkedtünk magával a porcelántárgy készítés munkafolyamataival is. Természetesen nem maradhatott ki a mintabolt megtekintése és apró ajándékok vásárlása sem.

Ha már Kalocsán jártunk éltünk a lehetőséggel és a „Csilás” emlékparkban megtekintettük az egykori katonavárosnak emléket állító oszlophadat, és már az érintettség révén is (hiszen itt működött az Alföldi Kiképző Központ egy része) koszorút helyeztünk el Kalocsa „Katonaváros” emlékkövén.

Kellőképp megfáradva, megéhezve - és a délidőn már kissé túllépve – ültünk be a Judit Vendéglő számunkra előkészített asztalsorához és fogyasztottuk el a jóízű és jólesően meleg ebédünket.

Ebéd utánra egy igazi nagy falat látnivaló maradt, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye központja, az Érsekség. Az elmúlt időszak – még jelenleg is folyó hatalmas – felújításai jó néhány gyönyörű emlékképpel ajándékoztak meg bennünket. Elsőként az Érseki Kastélyt, azon belül a Könyvtárat néztük meg. Érdekes felvezetés keretében ismerkedtünk meg kialakulásával, gyarapodásával, kódex és könyvkincseivel. Az ásatások, felújítás miatt „feltúrt” Szentháromság téren át jutottunk be a kívül-belül felújított (részben még felújítás alatt álló) Nagyboldogasszony Főszékesegyházba, majd az ASTRICEUM Érseki Múzeumba, Megismerkedhettünk a főtemplom és az egykori kanonoki palota történetével, szépségeivel, megcsodálhattuk a Főszékesegyház gyönyörűen felújított barokk templomterét, és az Érseki Kincstár tárgyait.

Hazafelé jóleső fáradtsággal, élményekkel telitetten, csendes beszélgetésben telt az út.

Horváth Balázs István


Vissza