HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

Beszámoló a túráról


    Legfrissebb hírek

  • A Honvéd Nyugdíjas Klub a hagyományoktól eltérően - a zuhogó esőre tekintettel -...
  • Október 6-án, az Aradi Vértanúk Emléknapján, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc...
  • Tizedik alkalommal rendezte meg Őszi Strázsa túráját a Strázsa Túraegyesület, melyen...
  • A 36. évébe lépett kispályás labdarúgó csapatunk a Barátok FC. Ebből az...

Petőfi nyomában Szabadszálláson

Egy napra a túrázás szerelmesei vették birtokba Szabadszállás városközpontját. Többszáz autó és 602 túrázó érkezett a település központjába 2022. december 17-én, hogy együtt „kövessék Petőfi lábnyomát” az emlékhelyeken berendezett ellenőrző pontok felkeresésével.

A túra rajtja és a célja is a közelmúltban felújított Nagyvendéglőben került kialakításra, mely szintén őriz Petőfi-emléket, hiszen a Petrovics család kétszer három évig bérelte azt a Szabadszálláson eltöltött 29 évük alatt.

A túrázók 7, 16 és 23 km-es távok közül választhattak a Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete által a Bács Kiskun Megyei Önkormányzat „megyei identitás erősítése” projektje támogatásával megrendezett túrán.

A túrázóknak a nem túl kedvező időjárási előrejelzés sem szegte kedvét, hogy az ország 109 településéről és Szerbiából Szabadszállásra látogassanak ezen a napon. A metszően hideg szél és a néha szállingózó hó ellenére lelkesen követték a térképen maghatározott útvonalakat, jólesően fogyasztották a rajtban és az ellenőrző pontokon kínált melegítő italokat, kalória pótló gyümölcsöket és édességekett. A Petőfi-emlékhelyeken a szervezők információs táblák kihelyezésével segítették a túrázókat, hogy megismerjék a legfontosabb, a helyhez kapcsolódó adatokat, hogy képet kapjanak a család Felső-Kiskunsági „bolyongásainak” helyi állomásairól.

A Nagyvendéglőbe visszaérkezve az emléktúra teljesítéséért minden túrázó emlékérmet és túratérképet kapott ajándékba, majd helyi termelők termékeivel ismerkedhettek és elfogyaszthattak egy finom babgulyást, valamint gyarapíthatták ismereteiket a Horváth Balázs nyugállományú ezredes által összeállított, a helyi Petőfi emlékeket feldolgozó kiállítás megtekintésével. A leggyorsabbak még bepillantást nyerhettek a közel száz gyermek szorgos munkája és ügyessége révén legó elemekből épülő, „Anyám tyúkját” ábrázoló legófal munkafolyamatába is, a később érkezők már csak a kész, nagyméretű alkotásban gyönyörködhettek.

A rendezvény legidősebb résztvevője a 84 éves Richter Ferenc Budapestről érkezett és a 16 km-es távot teljesítette, a szabadszállási származású, de Kiskunhalason élő Tabajdi József, illetve a szigetszentmiklósi Jordán Gábor 81 évesen a 7 kilométeres távot gyalogolta le.

A legfiatalabb résztvevő a szabadszállási Nagy Sándor János az édesanyja hordozójából ismerkedett a Petőfi emlékekkel, a legfiatalabb túrázó pedig a 7 kilométert gyalogló, Biatorbágyról érkezett Zámolyi Gergely volt.

A nyugdíjas klub közel harminc tagja és számos segítő tevékenykedett azért, hogy a túrázók jó hangulatban és sikeresen teljesíthessék a választott távokat, de Szabadszállás Város Önkormányzata és több vállalkozó is támogatta a rendezvényt.

Találkozzunk 2023. március 25-én, amikor a X. Strázsa Honvéd Teljesítménytúra keretében A kiskőrösi, dunavecsei és szalkszentmártoni Petőfi emlékhelyekkel is megismerkedhetnek a résztvevők.


Vissza