HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

Bakonyi mikulás teljesítménytúra - Képekben

További képek

Bakonyi mikulás teljesítménytúra


    Legfrissebb hírek

  • A Honvéd Nyugdíjas Klub a hagyományoktól eltérően - a zuhogó esőre tekintettel -...
  • Október 6-án, az Aradi Vértanúk Emléknapján, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc...
  • Tizedik alkalommal rendezte meg Őszi Strázsa túráját a Strázsa Túraegyesület, melyen...
  • A 36. évébe lépett kispályás labdarúgó csapatunk a Barátok FC. Ebből az...

Bejártuk a Magas-Bakony egyik legszebb túraútvonalát.

Ez az ördögi túra kalandvágyóknak kötelező!

 

Immár hatodik alkalommal vágott neki egyesületünk 9 fős csapata (ki-ki a választott távján) ennek a teljesítménytúrának. Az időjárás is kedvezett a próbatételnek. Kezdetben ködös- párás időt a nap sugarai áttörték és megcsillogtatták fényüket a hótakarón. Igazi téli, mikulási hangulatot varázsolva a résztvevőknek.

 Égig érő bükkösök és mohás sziklák között ereszkedtünk le a patakmederhez. Innentől kezdődött az igazi kalandtúra. Az árok fokozatosan szurdokvölggyé szélesedett, a hasadék oldalai megnyúltak, a sziklák egyre nagyobbak lettek,

Sziklás patakmeder, mohás kőtömbök, bedőlt fák és izgalmas drótkötélpálya. Röviden így lehetne jellemezni az Ördög-árok szakaszát, melyet nehezített a patak medrében található kövek jeges felszíne, melyek az átjutásunkat segítették volna. Asztalnyi köveken és méretes sziklákon kellett átvergődnünk a túlpartra. Ahol a patakmeder áthatolhatatlan dzsumbujjá vált, a hegyoldalban mentünk tovább, míg a következő pillanatban már a meredek patakparton, fától fáig, ágakba, gyökerekbe kapaszkodva jutottunk előre. Az árok fő látványossága tagadhatatlanul az Ördög-gát vagy más néven Gizella-átjáró. Hirtelen bukkan elénk a gigantikus kőszikla, amely meredek falak közé szorulva torlaszolja el a szorost. Ezt kell megkerülni sziklafalon mászva, drótkötél, fellépők és vaslépcsők segítségével. A gát után a völgy egyre szelídült, a sziklák és a fák távolabb kerültek egymástól – hamarosan kijutottunk a szurdokból.

Körtúránk a szépséges Cuha-szurdok gázlóin átgázolva folytatódott

A Bakony egyik legszebb völgye, a hazánkban páratlannak számító Cuha-patak szurdoka, melyet meredek sziklafalai közt zubogó bővizű patakja és az azt többször is kalandosan keresztező sétaútja mellett az azzal párhuzamosan futó, műemléki védettséget élvező vasút viaduktjai, alagútjai tesznek felejthetetlenné.  Körtúránkat a patak vizén többször is átvezető gázlókon való átkelések tették igazán kalandossá. A kissé megáradt patak, a kiálló kövekre fagyott víz az átkeléseinket izgalmassá, olykor kissé nedvessé tette.

Túránk során az ellenőrzőpontokon édességgel, meleg teával és harapnivalóval kedveskedtek a szervezők. Összességében egy kicsit fáradtan, de mindenképpen szép emlékekkel távozva mondtunk köszönetet a szervezőknek.

Csőke József


Vissza