HNYK

Honvéd nyugíjas Klub - Szabadszállás

Túra a járvány árnyékában - Képekben

További képek

Túra a járvány árnyékában


    Legfrissebb hírek

  • A Honvéd Nyugdíjas Klub a hagyományoktól eltérően - a zuhogó esőre tekintettel -...
  • Október 6-án, az Aradi Vértanúk Emléknapján, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc...
  • Tizedik alkalommal rendezte meg Őszi Strázsa túráját a Strázsa Túraegyesület, melyen...
  • A 36. évébe lépett kispályás labdarúgó csapatunk a Barátok FC. Ebből az...

A napok óta tartó hűvös, csapadékos, őszi időt nyári meleg és szikrázó napsütés váltotta fel a szeptember 25-én, a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete által szervezett Őszi Strázsa Teljesítménytúra időpontjára.

A túra az Európai Sporthét és a Világ Gyalogló Nap rendezvénysorozat magyarországi eseményeit koordináló Magyar Szabadidősport Szövetséggel együttműködésben került megszervezésre, melyen a résztvevők 19, 29 és 33 km-es távú útvonalak közül választhattak.

Talán az ősz utolsó, túrázásra maradéktalanul alkalmas napján közel 300-an regisztráltak a rendezvényre, de vélhetően a felszálló ágban lévő járványnak is köszönhetően „csak” 260-an gyűltek össze a volt laktanyában, hogy teljesítsék a választott távot.

A szervezők a rendezvény támogatóinak hatékony együttműködésével az ellenőrző pontokon gondoskodtak a folyadékpótlásról, de a kínálat biztosította a felhasznált energia pótlását is. Ezen felül a résztvevőknek a célban lehetőségük volt helyi termékek (a Birkás Bor- és Pálinka Ház termékei, helyi termelésű és készítésű mézek, lekvárok) kóstolására és megvásárlására is.

A túra egyik fénypontja volt, hogy a Nyíregyházától Szombathelyig, az ország 54 településéről Szabadszállásra látogató természetbarátok a rendezvény kezdetén az országos és a megyei szabadidősport szövetség által felajánlott több mint 200 ajándéktárgy (póló, kulacs, láthatósági mellény, kulcstartó stb.) közül választhattak, de nagy sikere volt a Tájház bemutatásának és különösen a szabadszállási lángossütő mester, Szűcs Sándor által a tájház udvarán kínált különféle ízesítésű kemencéslángosoknak.

A túra legidősebb résztvevője a Budapestről érkező 78 éves Simon László aki a 29 km-es távot teljesítette, a legfiatalabbak pedig a szabadszállási Zrínyi Janka és a Szalkszentmártonról érkezett Hunyadi Csalka Emese, akik a 19 km-es távon értek célba.

A kellemes túrázás mellett ez az esemény ismét lehetőséget teremtett a korábban ebben a laktanyában szolgált katonák találkozására, a katonaélmények felidézésére is. Csirke Endre nyugállományú őrnagy például Szentendréről érkezett családjával és örömmel mesélt a laktanya élelmezési szolgálatánál töltött évek emlékeiről, természetesen „csak a szépre” emlékezve.

A program zárásaként a célban közel 200 adag, bográcsban, a helyszínen készített kunsági szürkemarha pörkölt fogyott el, ami a rendezők szándéka szerint méltó megkoronázása volt ennek a napnak.

A túra eredményes lebonyolításáért köszönet illeti a szabadidősport szövetségek mellett a több mint 30 fő önkéntest (a nyugdíjas klub tagjai), a ATLASZBUSZ Kft.-t, a Szalibusz Kft-t, a ZÉRÓFEELING Kft-t, a Bonbonetti Choco Kft.-t, Boczka László, Szívós László, Csomák László, Szabó Imre, Tóth János vállalkozókat, akik munkájukkal és anyagi támogatásukkal járultak hozzá a rendezvény sikeréhez, Szalai Lászlót, Varga Pétert a minőségi fotókért, Szűcs Sándort a lassan „helyi értéket” képviselő kemencés lángos készítéséért, valamint a Polgármesteri Hivatal és a József Attila Közösségi Ház dolgozóit, hogy elősegítették az adminisztratív feladatok maradéktalan ellátását. 

Találkozzunk január 2-án a Téli Strázsa túrán.

 

Buza Vince

fotók Szalai László, Varga Péter


Vissza